Stepinac i Stražeman 1981. godine

6. rujna 1981. godine na dan sv. Mihaela, kardinal Franjo Šeper blaslovio je obnovljenu stražemanačku župnu crkvu. Tadašnji župnik Josip Devčić, želeći umjetnički oplemeniti crkvu, dao je izraditi mozaik na kojemu su se našli i kardinal Alojzije Stepinac, Ivan Merz, hrvatski vladari Tomislav, Krešimir i Zvonimir. Mozaik je izradio Ante Starčević, akademski kipar iz Zagreba, a recital “Slava Mihaela, čuvara mira” na misnom slavlju pri posveti crkve izveo je Zlatko Tomičić.

Fotografija preuzeta sa portala Požeški vodič

Mnogi Stražemančani vjerojatno se još dobro sjećaju te jeseni i zime 1981. godine. Dok vjerojatno među mlađim generacijama ima onih koji ne znaju gotovo ništa o onome što je uslijedilo nakon spomenute proslave posvete obnovljene stražemanačke crkve. Ovaj je događa, nakon Hrvatskog proljeća 1971. godine, vjerojatno najviše uzburkao političke duhove u Požeštini. Nakon posvete crkve uslijedila je prava novinarska hajka na župnika Devčića, ali i na književnika Tomičića i kipara Starčevića. Sve je to kulminiralo i sudskim presudama. Velečasni Josip Devčić osuđen je na 60 dana zatvora, Zlatko Tomčić osuđen je također na 60 dana zatvora (dade se pronaći i podatak da je osuđen na 40 dana zatvora) a Ante Starčević je osuđen uvjetno. Uzme li se u obzir kako su 1981. godine hrvatski političari kao Anto Kovačević, Marko Veselica i Franjo Tuđman osuđeni na višegodišnje kazne moglo bi se reći kako je velečasni Devčić dobro i prošao. U jednom intervju je sam izjavio: “Neki su tada silom htjeli da me se krivično goni a netko je ipak, u Požegi bio jak tko nije dao da  bude tako, nego sam završio na prekršajnom sudu.”

Osim samih presuda okrivljenima donesena je i odluka kako se dio mozaika koji prikazuje bl. Alojzija Stepinca i blaženog Ivana Merza mora ukloniti. Na svu sreću, osječki kipar Marijan Sušac izveo je varku i mozaik premazao bojom koju je 1993. godine i osobno uklonio. Na taj način mozaik je spašen i danas krasi crkvu sv. Mihaela u Stražemanu.

Ovo je samo ukratko o cijelom događaju. Nažalost, povijest sedamdesetih i početka osamdesetih godina u Požeštini, slabo je istražena i obrađena. Te godine su vrlo zanimljive i bilo je pregršt zbivanja koja bi povjesničarima trebala biti od interesa. Početak sedamdesetih obilježilo je Hrvatsko proljeće i to je tema koja je donekle obrađena (npr. Tvrtko Jakovina: Mozaik Hrvatskoga reformskog pokreta 1971.; Antun Lovrić: Hrvatsko proljeće u Požegi ’71.) dok se ostali događaji eventualno tek spominju u nekim radovima. Tih godina slavljena je Hrvatska marijanska godina (1975.-1976) prilikom koje je posvećen kip Gospe od utjehe u Velikoj, 1977. godine proslavljena je 750. obljetnica grada Požege (slavili su je i crkva i komunističke vlasti), osnivana je župa sv. Leopolda Mandića u Požegi, gradile su se kapele i postavljali križevi po raznim mjestima požeštine, organizirale razne proslave vezane uz datume i obljetnice NOB-a… Svi su se ti događaji ispreplitali i imali utjecaja jedni na druge. Sve bi to trebalo obraditi kako bi dobili jednu potpunu sliku događaja u požeštini toga vremena. Iako sam pregledao nekoliko fondova u Državnom arhivu, odjelu u Požegi, ostalo je još mnogo toga za pregledati i obraditi prije nekog opširnije članka na tu temu. Takvo što prelazi okvire ovoga bloga.

Svima zainteresiranima za ovu temu predlažem proučiti nešto od literature koja je navedena ispod teksta, a vrijedno je i pogledati kratki dokumentarni film “Monsignor” koji govori o životu msgr. Josipa Devčića (poveznica se nalazi ispod teksta). Također ovdje u članku donosim dijelove iz Požeškog lista koji je tada pisao o ovom slučaju, te članak iz časopisa “Traženja”.

Literatura i mrežni izvori:

Akmadža, Miroslav, Katolička crkva u komunističkoj Hrvatskoj: 1945.-1980., Zagreb, Despot Infinitus, 2013.

Hudelist, Darko, Rim, a ne Beograd, Zagreb, Alfa d.d., 2017.

Jakovina, Tvrtko, Mozaik Hrvatskoga reformskog pokreta 1971. (u knjizi Hrvatsko proljeće 40 godina poslije), Zagreb, Centar za pravo i demokraciju Miko Tripalo, Filozofski fakultet, Fakultet političkih znanosti, Pravni fakultet. 2012.

Lovrić, Antun, Hrvatsko proljeće u Požegi ’71., Zelina, Županija Požeško-Slavonska, 2017.

Kožul, Stjepan, Svjedoci vjere na tlu Požeške biskupije, Požega, Biskupijski ordinarijat Požega, 2009.

Zvonko Brkić : život i rad (govori, članci i spisi (izbor i priprema) Mile Konjević ; sjećanja drugova i suboraca (redigiranje i priprema) Milan Vranešević), Slavonski Brod, Centar za društvena istraživanja Slavonije i Baranje, 1983.

Cvekan, Paškal, Velika i njena bogata prošlost (dodatak Mirko Roginić), Velika, Dijecezanski muzej Velika, 1982.

Tomičić, Zlatko, Kutjevo, hrvatska vinska prijestolnica, Karlovac – Zagreb, Nakladno-novinsko poduzeće »Zlatko Tomičić«, 2000.

Požeški list 1981., razni brojevi:

Časopis Traženja, br. 24., 1981. god.:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s