30. obljetnica tragedije na Papuku

Ove godine, 2. prosinca navršava se 30 godina od tragične pogibije 11 hrvatskih sokolova, kako ih je na komemoraciji u Požegi nazvao general Miljenko Crnjac (1). Toga dana od strane četnika iz zasjede su ubijeni:

DAVOR DRAGIĆ, časnički namjesnik, pripadnik 63. „A“ samostalne bojne ZNG, 1. bojne na dužnosti vojnika. Rođen je 7.listopada 1969.godine u Pleternici, sin je Ivanke i Nike, elektrotehničar po struci. Bio je oženjen, otac je kćeri  Ines. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

JOZO KOUTNI, bojnik, pripadnik 63. „A“ samostalne bojne ZNG, 1. bojne na dužnosti zamjenika zapovjednika bojne. Rođen je 16.travnja 1962.godine u Golobrdcima, sin je Anice i Stjepana. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

TADE NIKIĆ, pukovnik, pripadnik 63. „A“ samostalne bojne ZNG, na dužnosti stožernog djelatnika 123. brigade. Rođen je 15.veljače 1959.godine, otac je kćerki Ane, Ines i sina Josipa. . Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

BRANKO PEĆI, časnički namjesni, pripadnik 63. „A“ samostalne bojne ZNG, 1. bojne na dužnosti vojnika. Rođen je 10.studenog 1956.godine u Požegi, sin je Kate i Stjepana te otac kćeri Katarine i sina Stjepana. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

DAMIR PIŠMIŠ, časnički namjesnik, pripadnik 63. „A“ samostalne bojne ZNG, 1. bojne na dužnosti vojnika. Rođen je 15.svibnja 1966.godine u Požegi, sin je Mire i Ivana, po zanimanju kuhar. Otac je sina Vjekoslava i kćeri Katarine. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

TOMO PERIĆ, časnički namjesnik, pripadnik 63. „A“ samostalne bojne ZNG, 1. bojne na dužnosti vojnika. Rođen je 11.prosinca 1969.godine u Resniku, sin je Janje i Ante, po zanimanju traktorista. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

TOMISLAV PRANJKOVIĆ, časnički namjesnik, pripadnik 63. „A“ samostalne bojne ZNG, voda vojne policije na dužnosti vojnika. Rođen je 17.studenoga 1965.godine. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

VINKO TOMAŠEVIĆ, bojnik, pripadnik 63. „A“ samostalne bojne ZNG, voda vojne policije na dužnosti vojnika.  Rođen je 18.srpnja 1971.godine, otac je kćeri Anđeline i sina Ivana. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

IVICA ZLOMISLIĆ,časnički namjesnik, , pripadnik 63. „A“ samostalne bojne ZNG, 1. bojne na dužnosti vojnika. Rođen je 26.ožujka 1967.godine u Radovancima, otac je sina Leonarda. Posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

ANĐELKO TULE, časnički namjesnik, Odred veze GSHV. Rođen je 12. svibnja 1970. u Tuzli (Bosna i Hercegovina).

TOMISLAV VUŽIĆ – MOHENSKI, časnički namjesnik, Odred veze GSHV. Rođen je 16. travnja 1971. godine u Zagrebu. Sin jedinac Vilima i Ane, rođene Pokas, po zanimanju je bio elektrotehničar.

Do sada najdetaljniji opis ove tragedije donio je umirovljeni bojnik Mario Kalan u članku “Činjenice, okolnosti i događaj pogibije jedanaestorice branitelja na Papuku (3). Članak svakako vrijedi pročitati jer bojnik Kalan sažeto i precizno opisuje okolnosti i stanje na terenu prije tragedije kao i samu tragediju. Također je vrijedno pročitati i svjedočanstvo satnika hrvatske vojske Josipa Širića koji je u to vrijeme bio zapovjednik izviđačko-diverzantske desetine 1.bojne 123.brigade i koji je sa suborcima osobno bio na mjestu tragedije. Članak može pročitati ovdje “JOSIP ŠIRIĆ Sjećanje na 2.prosinac prije 27 godina i pogibiju 11 hrvatskih branitelja na Papuku“.

Iako se na prvi pogleda čini da nam je o Domovinskom ratu sve poznato i da je sve istraženo, nažalost nije tako. O Domovinskom ratu u požeštini do sada su izdane samo 4 knjige i pred povjesničarima je velik i odgovoran zadatak da Domovinski rat ne ostane na marginama hrvatske i požeške povijesti.

Također bi trebalo istražiti i dokumentirati na koji način se sjećamo događaja poput ovoga, pogibije jedanaest hrvatski vojnika na Papuku. Svake godine se održava komemoracija na dan događaja, podignut je novi spomenik koji je zamijenio stari, podignuta su i dva križa, planinari PD “Mališćak” iz Velike organiziraju memorijalni planinarski pohod, trčala se i utrka, organiziraju se sportska događanja u spomen na pojedine poginule branitelje… Sve bi to trebalo obuhvatiti jednim istraživanjem i dokumentirati da bi ostalo zapisano za generacije koje dolaze.

Ovaj kratki članak je napisan prvenstveno sa namjerom da se prisjetimo ovoga tragičnoga događaja, ali i da omogući čitaću da lakše pronađe relevantne podatke o ovom događaju. Zbog toga ispod članka donosim popis korištene literature, te isječke iz Požeškog lista vezanim uz ovu temu.

Našim poginulim braniteljima neka je laka hrvatska gruda za koju su položili svoje živote. Slava im!

Požeški list, 5.12.1991.

Požeški list 12.12.1991.

Literatura:

MILJENKO CRNJAC, Tada je trebalo imati petlju! : (Požeština u Domovinskom ratu, 1990.-1991.), Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Sveti Ivan Zelina, 2017.

MARTINIĆ JERČIĆ, Natko, Operacija Papuk-91 (Oslobađanje širega papučkog područja u jesen i zimu 1991./1992. godine), Radovi Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru, HAZU, sv. 8, Bjelovar, 2014.

MARTINIĆ JERČIĆ, Natko, Oslobodilačke Operacije Hrvatskih Snaga u Zapadnoj Slavoniji u Jesen i Zimu 1991./1992. godine, Doktorski rad, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski studiji, 2014.

MARIO KALAN, Fotomonografija 63. “A” samostalne bojne Zbora narodne garde Požega, Udruga ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne, Sveti Ivan Zelina, 2016. 

MARIO KALAN, Jubilej 123. brigade HV Požega, Požeški pučki kalendar 21, Udruga z aglazbu i pisanu riječ PAN PRESS; Požega, 2020.

MATO NOSIĆ, Iz dnevnika rojnog; Matica hrvatska, Ogranak Požega, Požega,  1998.

IVAN SAMARDŽIJA,  Operacija “OTKOS-10” (Oslobodilačka operacija hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji, jesen 1991. godine), Diplomski rad, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski studiji, 2017.

DRAGO ŠTAJDUHAR, I Bog stvori Sto dvadeset i treću, Požeško-slavonska županija, Požega, 1991./1992.

Također sam koristio materijale sa mrežnih portala Požeški vodič, 034 Portal, Požega.eu, većina tih materija sa mrežnih stranica čeka obradu, pa nisu pojedinačno ovdje navedeni.

(1) Ovdje možete pročitati cijeli tekst govora generala Miljenka Crnjaca na komemoraciji: Sokolovi moji!

Za sve informacije, pitanja i kritike sam dostupan na e-mail: drago.stokic@gmail.com

Jedna misao o “30. obljetnica tragedije na Papuku

  1. Dragan Marukić

    eto Bog me spasio
    sa Josipom Koutnijem sam taj dan dogovarao odlazak na bazu da pogledam stanje elektro agregata
    dobio od zapovjednika topništva hitnu drugu obavezu i ukor da mi to nije u opisu dužnosti. hvala mu!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s