Božićne čestitke

Prije nekog vremena od kolege Vjeke dobio sam na poklon, jedan bunt čestitki. Našlo se tu čestitki za razne prigode i blagdane, za Uskrs, za imendane te za Božić. Preslagujući prije neki dan kutiju sa mojim starinama, “naletio” sam i na te čestitke i pomislih zašto ih ne pokazati i drugima, a i Božić je uskoro.

Prva poznata božićna čestitka poslana je davne 1611. godine u Engleskoj, a nakon toga idući spomen božićne čestitke nalazimo u godini 1843. kada je izvjesni  Sir Henry Cole naručio božićnu čestitku od John Callcott Horsley-a. Nakon toga su se božićne čestitke polako raširile po cijelom svijetu. U Prvom svjetskom ratu na čestitkama su se često nalazili patriotski motivi i rado su se slale vojnicima na bojišnici. Također je identična situacija i sa božićnim čestitkama za vrijeme Drugog svjetskog rata. Isprva bi smo vjerojatno pomislili da su stare božićne čestitke prvenstveno sa religioznim motivima, ali nasuprot tome većina nije religiozne tematike. Često prevladavaju komični motivi ili motivi božićne jelke, obitelji, djece, djeda božićnjaka i slično.

Kada su došle i kada su se počele slati prve božićne čestitke na području Hrvatske, nije mi poznato. Vjerojatno bi trebalo povući paralelu sa Austro-Ugarskom, pa bi se došlo do neke približno točne godine. Nije mi poznato niti je li neka požeška tiskara prije I. svj. rata tiskala i božićne čestitke, ali vrlo je moguće. U “Zlatno doba” razglednica, od 1898. do 1918. vjerojatno je bilo popularno uz slanje razglednica i slanje božićnih i drugih čestitki. Trebalo bi malo zaviriti u osobne arhive poznatijih požeških obitelji sa početka XX. stoljeća, pa bi se možda pronašla i pokoja božićna čestitka.  Svakako bi bilo zanimljivo ovu temu malo bolje istražiti.

Čestitke koje možete vidjeti na ovoj stranici su iz razdoblja 30tih godina dvadesetog stoljeća. Slane su obitelji Uhl u Biškupce. Franjo Uhl je bio posjednik mlina u Biškupcima, a čestitke su mu stizale iz Osijeka od sina Pepe, te iz Đakova, Koprivnice i Zagreba od prijatelja i rodbine. Koliko je meni poznato danas u Biškupcima više nema Uhlovih. Prema actacroatica.com u Hrvatskoj živi još 10 osoba sa tim prezimenom, a u Požegi možemo pronaći najmanje jednu osobu sa tim prezimenom.

Dolaskom interneta smanjio se i broj poslanih božićnih čestitki. Lakše je natipkati, nego lijepo napisati tekst u božićnu čestitku. Ali božićne čestitke i dalje žive, moguće je pronaći i danas lijepo oblikovanih, ali i onih sa humanitarnim karakterom. Zato šaljite božićne čestitke, obradujte svoje bližnje i prijatelje i pomozite sačuvati na taj način ovaj lijep običaj.

Sretan vam i blagoslovljen Božić!

Božićna čestitka

Božićna čestitka

Božićna čestitka

Božićna čestitka

Božićna čestitka

 

Božićna čestitka

Božićna čestitkaBožićna čestitka

Izvori:

https://actacroatica.com/hr/surname/Uhl/

Najstarija božićna čestitka

https://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_card

L. Španiček: Pozdrav iz Požege, Gradski muzej Požega, Požega, 2015.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s