NK Papuk – 90 godina

Preslagujući neke moje memorabilije naletih na značku NK Papuk koja je izdana povodom 50 obljetnice osnutka, 1979. godine. I onda mi sine u glavi, čekaj, sada je 2019. i to znači NK Papuk slavi ove godine 90. rođendan! Lijepa obljetnica… odmah sam još malo prekopao po kutiji i pronađoh po još koju zanimljivu stvarčicu. Nažalost nemam knjigu koja je izdana povodom te obljetnice, to mi nedostaje za neki smisleniji i duži tekst. Požeške Novine su tih godina izvještavale jedino o nogometnim klubovima iz grada, a o ostalim klubovima možemo saznati većinom usputno, vezano uz neku proslavu ili slično.

NK Papuk 90 godina

Isječak iz Požeških Novina, God. X, Broj 34, datum 22.8.1931.

Na Facebook stranici NK Papuk je lijepo i ukratko opisana povijest kluba:

Klub je osnovan 1929. pod imenom NŠK Velika. Nakon 2. svjetskog rata mijenja ime u NK Papuk Velika. 1999. godine, NK Papuk Velika po ulasku u 3.HNL mijenja ime u NK Kamen-Ingrad. Nekoliko sezona klub uspješno igra 1.HNL. 2009. godine vraćen je naziv kluba NK Papuk te je klub krenuo sa natjecanjem iz najnižeg ranga natjecanja – 2.ŽNL Požeško-slavonske županije. Nakon povratka u 1. ŽNL klub se u istoj natječe do danas!”

Ono što danas rijetki znaju jest da je NK Papuk imao jedno kratko vrijeme, u prvoj polovici devedesetih, neformalnu navijačku skupinu “Papučki jaglaci”. Većinom su to bili stariji osnovnoškolci i srednjoškolci. Navijalo se sa benta na zapadu i to glasno i uz pirotehniku, koja je najčešće domaće izrade. Dimne “bombe” su izrađivali stolari, oni koji su išli na praksu u drvotokariju “Kovačević”. Osušeni lak za drvo su sitnili u prah i onda se to sve zamotalo u aluminijsku foliju i nekako pripalilo. Takve dimne bombe su dosta dimile i koliko se ja sjećam jednom je i utakmica nakratko prekinuta dok se dim nije razišao. Navijačka skupina se “raspala” kada je nakon jednog incidenta NK Papuk dobio zabranu igranja na vlastitom terenu. Taj incident nisu izazvali navijači “Papučkih jaglaca”, nego oni stariji navijači.

Posjedujem dvije fotografije igrača NK Papuk iz nepoznatih godina, ali mislim da su nastale nedugo nakon II. svjetskog rata. Gospodin Marijan Hofman mi je pomogao indentificirati dio igrača. Nažalost nije prepoznao sve, pa ako netko prepoznaje još koga ili smo mi krivo indentificirali nekoga, molio bih da mi se javi.

NK Papuk 90 godina

Igrači NK Papuka, nepoznata godina. Stoje, prvi red sa lijeva: Božo Likan, golman Branko Gašparac, u odjelu je Bosmanić. Drugi red sa lijeva: Slavko Čačić, Tijan, Naco. Zadnji red, sa lijeva: u odjelu Stjepan Kovačević, Stjepan Knežević, nepoznat, nepoznat, Mirko Matoš, Zdravko Starčević. Iza Matoša u odjelu je Mira Maksić.

NK Papuk 90 godina

Igrači NK Papuka sa igračima NK Zvijezda iz Kaptola na starom igralištu. Čuče sa lijeva na desno: Joza Bošnjaković, Franjo Štiglić, Ivo Tijan, nepoznat, Mirko Matoš, nepoznat, nepoznat, golman Branko Gašparac, Josip Bosmanić, nepoznat, nepoznat, Božo Likan. Golman Zvijezde je bio Golub.

NK Papuk 90 godina

Zastavica kluba iz 1979. godine, povodom 50 godina kluba

Facebook stranica NK Papuk: https://www.facebook.com/nkpapuk.velika/

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s